Zengin bir protein kaynağı olan yumurta C vitamini dâhil olmak üzere birçok vitamini içinde barındırır. Özellikle sarısında demir de bulunmaktadır. Yumurtanın ak ve sarısını karıştırma besin değerinde düşme yaratıyor. Yumurtanın akında bulunmakta olan bazı maddeler karışım sırasında sarının içinde bulunan bazı vitaminleri etkisiz hale getiriyor. Yumurta pişirirken sarısı ile beyazını karıştırmamak bu sebepten dolayı tavsiye ediliyor.
Kahverengi mi yoksa beyaz yumurta akı mı yenmeli, sorundan önce neden bu farklılık olduğunu araştırmak gerekiyor. Kahverengi ve beyaz yumurta kabuğunun oluşum sebebi evcileştirilmeden önceki zamanlarına dayanıyor. Evcilleşme olmadan önce yabani ortamda bulunan tavuklar; bu ortama uygun olan yumurtaları yaparak, doğal ortamda çabuk belirgin olamayan bir renk ile yumurtlar. Bitki örtüsüne göre yumurta renk değişimleri görülür. Akdeniz ve çevresinde; beyaz, Asya kökeninde; kahverengi yumurtalar görülmesinin sebebi de bitki örtüsüdür.
Kahverengi ve beyaz yumurta arasında hiçbir besin farkı yoktur. Fakat üreticisi beyaz yumurtlayan tavuklara besin değeri yüksek olan ürünler vermiş ise bu yumurtanın besin değeri daha yüksek olabilir. Bunu sadece üretici bilebilir. Bunun dışında kahverengi yumurtanın kabuğu beyaza göre daha kalın olduğu için haşlamada daha çok tercih edilir.
Yumurtanın Tazelik Testi Nasıl Yapılır?
Yumurtanın taze olması besin değeri açısından en önemli olan noktadır. Her ne kadar son zamanlarda kullanım süreleri yazılsa da yapılabilecek küçük bir test ile yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu anlayabilirsiniz.
İhtiyacınız olan tek şey bir kap, su ve yumurtadır. Kap içine su konur. Arkasından yumurtanızı yavaşça suya koyun. Suyun üstünde yumurtanız yüzmeye başladıysa anlayın ki bayat bir yumurtayı yemek üzeresiniz. Çünkü taze olan yumurta her daim suyun dibine batar.