Hamilelikte Uçak Yolculuğu Ne Zaman Yapılır?

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Ne Zaman Yapılır?

Havayolu ulaşımının gelişimine bağlı olarak artış gösteren kabin basınç ayarlı dizayn edilmiş olan uçaklar, hamile bayanların yolculuk yapımına son derece uygundur. Ancak hamile kadın, her ihtimale karşı önlem almalı ve ilk aylarda olası kaza durumlarına karşı zorunlu olmadıkça uçak yolculuğu yapmamalıdır. Yapılması zorunlu olan yolculuk durumlarında ise önce doktorunun önerisini alınmalıdır.

Hamilelerin Uçak Yolculuğu Yapması Güvenli midir?

Günümüzde uçak firmaları konfor ve dizayn açısından basınç ayarlı araçlarla seyahat yapma fırsatı sunarlar. Dolayısıyla fonksiyonel olan uçaklar, hamile olan kadınların yolculuk yapmasına da son derece elverişlidir. Hamile olan ve uçak yolculuğu yapmak isteyen kadınların en sık karşılaştığı soru ise hamilelikte uçak yolculuğu ne zaman yapılır sorusudur. Gebeliğini sağlıklı bir şekilde devam ettiren bir anne adayının ilk aylarda düşük tehlikesine karşı biraz daha titiz davranması gerektiği için uçak yolculuğuna 3. aydan sonra başlaması daha doğru olacaktır.

Hamile kadınların şeker, yüksek tansiyon ve daha buna benzer çeşitli rahatsızlıkları yoksa uçak yolculuğu yapmalarında hiç bir sakınca yoktur. Ancak uçak firmalarının birçoğu genellikle 36. haftadan sonraki hamile kadınların yolculuk yapmasına izin vermez. Burada asıl neden kadının veya bebeğin karşılaşabileceği olası riskler değil uçak firmasının doğum karşısında üstleneceği görevlerdir.

Uzun süreli uçak yolculuklarında kan dolaşımı azalacağı ve karın iç basıncı artacağı için hamile kadınların olabildiğince rahat olmaya çalışması gerekir. Kan akışının hızlandırılması için ara ara koridorda yürüyüş yapılabilir veya oturur vaziyetteyken ayaklar ileri geri hareket ettirilebilir. Örneğin; hafif adımlarda yapacağınız kısa koridor yürüyüşü kan akışınız açısından etkili olacaktır. Bu durum için ayrıca kıyafet seçimi konusunda da dikkatli olmak büyük avantaj sağlar. Seçilen kıyafetlerin pamuklu ve rahat olması, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir.