Dişleri Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Dişleri Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Bazı insanlar ‘ne kadar dişlerine bakarsa baksın’, yinede sağlıksız dişleri olduğundan şikâyet eder ve bu da yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu gösterir. Diş bakımı tabii ki çok önemlidir fakat diş köklerinin vücudumuzdan beslenen canlı bir yapısı olduğu göz ardı edilmemelidir. Evet, dişlerimiz yediklerimiz ile beslenir. Peki, dişleri güçlendiren besinler nelerdir?

Sert Sebze ve Meyve Tüketin!

Sürekli yumuşak yiyecekler ile beslenmek dişlerin sertleşmesini ve güçlenmesini önler. Taze bir havuç, elma, fındık, badem gibi besinler ısırma-koparma hareketleri ile dişleri ve çene kaslarını sağlamlaştırır. Özellikle çocukluk dönemlerinden başlayarak bu alışkanlığın kazanılması ve kazandırılması gerekir.

Kalsiyum Kaynaklı Besinler Dişleri Güçlendirir!

Dişlerin sert yapısının kaynağı kalsiyumdur. Dolayısı ile yeterince alınmayan kalsiyum dişlerin yapısında yumuşamaya, dirençsizliğe ve hassasiyete neden olarak, çeşitli diş problemlerine yol açar. Peynir, yoğurt, kefir, badem, baklagiller, susam, çörek otu, haşhaş, portakal gibi besinler yüksek oranda kalsiyum içerir.

C Vitamini Kaynaklarına Dikkat!

C vitamini, kan damarlarının güçlenmesinde rol alır, damarlarda kan pıhtılaşmasını önler ve diş eti yapısının güçlenmesi ve diş eti kanamalarına karşı bir bariyer oluşturur. Özellikle yeşilbiber, maydanoz, kabak, karnabahar, ıspanak, kıvırcık, domates, lahana gibi sebzelerde de bol miktarda bulunan C vitamini, hemen her taze sebze ve meyvelerde de bir miktar bulunur. Kuşburnu, portakal, greyfurt, mandalina, frenk üzümü, çilek,  kivi ve limon da içinde C vitamini barındıran önemli besinlerdendir.

 Sağlıklı Dişler için Bol Su ve Sıvı Şart! Suyun vücudumuz için ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuz, dolayısı ile dişlerimiz içinde yenilenme, yapılanma ve sağlık kaynağı, doğal olarak sudur. Tüm sistemlerimizde etkin rol oynayan suyun bolca kullanımı yanında yeşil çay, limonata gibi hem su, hem de C vitamini kaynaklı sıvıların tüketimini ihmal etmeyin!