Hamilelik zehirlenmesi nedir? Nasıl anlaşılır? Gebelik zehirlenmesi sanıldığı gibi her hangi bir zehirlenme olayı değildir. Preeklampsi olarak adlandırılan gebelik zehirlenmesi genel olarak tehlikeli bir durum olup, annenin düzenli kontrol de olması için hastane yatışı önerilebilir.
Gebelik zehirlenmesi görülen anne adayında; el ve yüzde şişme, yüksek tansiyon ve bunlara ilave olarak idrarda fazla protein saptanır. Bu bulguların eşlik ettiği sonuç ise gebelik zehirlenmesi ile ifade edilir. Hafif ve de şiddetli preeklampsi olmak üzere iki kısım da görülebiliyor. Gebelik zehirlenmesi birçok hamilelikte görülebilir fakat bu durumun şiddetli olması sakıncalıdır. Genel olarak dört anneden sadece birinde şiddetli gebelik zehirlenmesi bulgusuna rastlanıyor.
- Hafif Peerlampsi ( gebelik zehirlenmesi )
140/90 dolaylarında tansiyonun görüldüğü ve idrarda protein atılımının az olduğu durumu ifade eder. Anne adayı evde tansiyon ve kilosunu her gün ölçer ve aksi bir durumda hastaneye ya da doktoruna müracaat eder. Muayene kontrolleri de kısa zamanları içerir.
- Şiddetli Peeklampsi ( gebelik zehirlenmesi )
160/110 dolaylarında tansiyonun görülmesinin yanı sıra görmede bozukluk, kalıcı ve şiddetli baş ağrısı ile belirtidir. İdrar da protein atımı fazladır. Ayrıca karaciğer bölgesinde ağrı görülebilir. Hastaneye yatırılır ve hamilelikteki risk değerlendirilir.
Kimler Risk Altındadır?
- İlk gebelikler
- Önceki gebelikte preeklampsi olan hamileler
- Gebelik öncesinde tansiyon yüksekliği olanlar
- 35 yaş ve üstü gebelikler
- Çoğul olan gebelikler
- Böbrek hastalığı olan anne adayları
- Kilolu olan hamileler
- Bağışıklık sisteminde bozukluk olanlar
- Aile öyküsünde gebelik zehirlenmesi olanlar
- Diyabet tip 1 olanlar
- Pıhtılaşma bozukluğu bulunanlar
- Mol hidatiform
- Daha önceki gebelikte bebek gelişiminde sorun yaşanan ve bebek ölümü durumu olanlar