Diyet Yapmaya Çalışırken Neden Hep Açsınız?

Açlığınız insülin, grelin ve leptin hormonları tarafından kontrol edilir. 3 veya 4 saatten fazla yemek yemediğinizde, hücrelere taşınacak gıda olmadığı için insülin seviyeniz düşer. Bu olduğunda, açlık hormonu grelin içeri girer ve açlık hissetmeye başlarsınız. Vücudunuzun glikoz seviyeleri yükseldiğinde leptin devreye girer ve sizi daha fazla yemekten alıkoyar. Peki, leptin yemeyi ve vücut ağırlığını kontrol etmek için yardım edecekse, neden yemek yemeyi kesemiyor?

Fiziksel ve Duygusal Açlık

Açlık, fiziksel/gerçek açlık ve zihinsel/duygusal açlık olarak sınıflandırılır. Fiziksel anlamda aşırı beslenme, leptin direncine yol açabilir. Bu, beyninizin leptine cevap vermeyi durdurduğu ve genellikle yağ formunda kilo almaya başladığınızda olur. Ne kadar fazla yağ depolarsanız, daha fazla leptin salınır. Hipotalamus, leptine dirençli hale gelir ve “yemeyi durdur” sinyalini kabul etmez. Sonuç olarak, hala açlık hisseder ve daha fazla yemeye devam edersiniz. Yemek yedikten sonra bile açsanız, bu sizin yemek yemeyi durduramayacağınız ikinci neden olan duygusal açlık boyutudur.

Yani, açlığınızı kontrol etmek ve alışkanlık haline getirmek için bilinçli bir çaba sarf etmediğiniz sürece, açlık, aşırı yeme, yağ biriktirme ve leptine dirençli olma döngüsünü asla kırmayacaksınız. Bu kısır döngüyü kırmak ve hayatınızı kontrol altına almak için bir uzmana danışmanız önerilir.