Lektin ve Lektin Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lektin ve Lektin Diyeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

 

Gluten hassasiyeti ve glutensiz gıdalardan sonra lektin hassasiyeti ve popüler lektin diyeti dikkatinizi çekmiş olabilir. Peki, lektin nedir? Lektin, bitkilerde doğal olarak bulunan bir proteindir ve karbonhidratlara bağlanır. Bitkiler, kendini koruyan bir bileşik olarak lektin üretir. Lektin, belirli otoimmün bağışıklık bozuklukları olan insanlar için bir tetikleyici olabilir ve lektin içeren gıdalardan kaçınmak, iltihabı, gastrointestinal sorunları ve daha fazlasını azaltmaya yardımcı olabilir. Fakat bu, herkesin lektin bulunan besinlerden kaçınması anlamına gelmez.

Lektin Diyeti Herkese Uygun mu?

Lektin diyeti yapmak, kilo vermek için kesin bir yol değildir. Lektinleri kesmek kolay değildir veya herkes için tavsiye edilmez.  Tahıllar, baklagiller, meyve, sebzeler, bakliyatlar, baklagiller, fındık, çikolata, kahve, süt ve süt ürünleri gibi hemen her şeyde vardır. Lektin, toksik olarak kabul edilebilir ancak bu, yararlı olmadığı anlamına gelmez. Örneğin: pişmiş kuru fasulyeyi bir miktar kaşar peynir ile yerseniz, fasulyedeki lektinler kaşar peynirdeki karbonhidratlara bağlanır ve vücudunuzda lif gibi hareket eder.

Lektin içeren gıdalardaki diğer besinler o kadar faydalıdır ki, daha iyi beslenmeniz ve kilonuzu yönetmeniz için onları yemelisiniz. Kepekli tahıllar, meyveler, kuruyemişler ve sebzeler beslenmemizin temeli olmalı. Neticede lektinli gıdalar çoğu kişi için iyidir, fakat her insanın metabolizması farklıdır.