İnek, koyun ya da keçi sütünden yapılabilen ve fermantasyon sürecinden geçirilerek tüketime hazır hale getirilen kefir; en faydalı içecek çeşitleri arasında yer alıyor. Hafif ekşi bir tada sahip olan kefirin faydaları adeta saymakla bitmiyor. Bol miktarda vitamin ve mineral içeren kefir, vücudun pek çok organına ve sistemine de olumlu katkılarda bulunuyor.
Kefirin Faydası Nedir?
Sindirim sistemini güçlendiren bakterileri bol miktarda barındıran kefir, en büyük faydayı da sindirim sistemine yapıyor. Dolayısıyla kabızlık ve hazımsızlık yaşayanların düzenli olarak kefir tüketmesi öneriliyor. Sütten daha fazla probiyotik içeren bu içecek sayesinde kronik kabızlık probleminden kurtulanların sayısı oldukça fazla.
Sadece sindirim sistemine değil, bağışıklık sistemine de faydalı olan bu içecek antibiyotik özelliğine sahip. Vücuttaki pek çok bakteriyi öldürebiliyor. Bunlar arasında mide ülserine sebebiyet veren helikobakter pilori de mevcut.
Kefirde bol miktarda B12, B1, biotin, K vitamini, kalsiyum ve magnezyum bulunuyor. Dolayısıyla kemik sağlığını koruyan kefir, ileri yaşta görülen kemik erimesi sorunu ile mücadelede de katkı sağlıyor.
Eğer düzenli olarak kefir tüketirseniz, vücudunuzda tümör oluşması riskini de minimuma indirgeyebilirsiniz. Ur oluşumunu önleyebilen kefirin bir diğer mucizevi etkisi, kanserin ilerlemesini dahi durdurabiliyor olmasıdır.
Kefir Alerjiye İyi Geliyor mu?
Ayrıca kefir bağışıklık sistemi problemlerinden kaynaklanan alerji sorunlarına, iltihaplanmalara da iyi geliyor. Çünkü alerjik tepkileri ortaya çıkaran ve vücut tarafından salgılanan “IgE” üretimi kefir tarafından baskılanıyor.
Kefirin Besin Değeri Nedir?
1 su bardağı kefir 8 gr yağ, 30 gr kolesterol, 12 gr karbonhidrat ve 11 gr protein, 125 mg sodyum, 350 mg potasyum ve 4 gr şeker içerir. 1 su bardağı kefirin kalori değeri ise 150 kalori. Sadece 1 su bardağı kefir günlük A vitamini ihtiyacının % 10’unu, kalsiyum ihtiyacının % 30’unu, C vitamini ihtiyacının % 4’ünü karşılar.