Telefonumu Kaybettim/Çaldırdım. Ne Yapmalıyım?

Telefonumu Kaybettim/Çaldırdım. Ne Yapmalıyım?

Ülkemizde en yaygın kullanılan teknoloji ürünü şüphesiz cep telefonudur. Birçok marka ve modelde satışa sunulan cep telefonları insanların günlük yaşantılarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak ne yazık ki birçok insanda çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak bin bir güçlükle satın aldığı cep telefonunu unutmakta ve kaybetmektedir. Peki, yaşanan bu durumda cep telefonların nasıl bir yol izlemelidir.

Telefonunu Kaybedenlerin Uygulama Yolu

İnsanlar cep telefonlarını kaybetme ya da çaldırma durumunda 5809 sayılı Kanunun 58 inci maddesinde “Kurum sistemine kayıtlı olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazı çalınan, yağmalanan, kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için öncelikle bilgi ve ihbar merkezine başvururlar. “ açıklaması yer alır.

Cep telefonunun kayıp olması ve çalınması durumundan izlenilmesi gereken yollardan birisi de 2006 yılında faaliyete geçen bilgi ihbar merkezine haber verilmesidir. Kayıp çalıntı durumlarında telefon sahibi arama gerçekleştirmelidir. İhbar sırasında kişinin vermiş olduğu bilgiler doğrulanmak üzere ilgili GSM İşletmecisine iletilmekte ve kişinin verdiği bilgilerin doğrulanması halinde cihazın haberleşmeye kapatılması işlemi gerçekleşmektedir. Kayıp ve çalıntı cep telefonlarında bilgi teknolojileri ve iletişimi kurumu yetkili firmadır.