Animasyon Filmleri Tarihinin İlk 3 Yapımcısı Kimdir?

Animasyon Filmleri Tarihinin İlk 3 Yapımcısı Kimdir?

Aksiyon filmleri, yetişkinler ve çocuklar tarafından sevilirken, animasyon filmleri arasında, küçük reklam efektlerinden bağımsız kliplere kadar her türlü format bulunuyor. Mütevazı başlangıcından dijital devrime kadar zengin ve etkileyici bir şekilde gelişen animasyon tarihine bir bakalım…

Fransız bilim adamı Charles Emile Reynaud, 1888’de ‘Theatre Optique’ adlı bir cihaz icat etti. Reynaud, esnek film şeritlerine bireysel görüntüler boyuyordu ve projeksiyon sistemi üzerinden geçmek için kenarında delikler vardı. O, icadını sergilemek için üç animasyon klipi yaptı. İlki, 1892’de piyasaya çıkan “Pauvre Pierrot” adlı 12 dakikalık bir çalışmaydı. Bazıları bu denemenin “ilk animasyon filmi” olduğunu düşünüyor.

Karikatürist J. Stuart Blackton, 1906 yılında, standart hareketli film üzerine yapılan ilk animasyon “Esprili Komik Yüzler” filmini çekti. Film, değişen yüzlerde tebeşir çizgilerini, saçları büyütmeyi ve puro dumanını üfleme özelliğini taşıyordu. Bununla birlikte, pek çok film tarihçisi bunu tam olarak gerçekleştirilmiş bir animasyon filmi olarak görmüyor.

Emile Cohl adlı karikatürist ve yazar, 1908 yılında “Fantasmagorie” adıyla, birbirine dönüşen şekillerle benzersiz bir animasyon tarzı yarattı. “Fantasmagorie” karakterleri tam anlamıyla hareketi gerçekleştirdiğinden ve ayrı olarak fotoğraflanan 700 yaprak kâğıttan oluştuğu için, ilk animasyon filmi kabul edildi. Cohl, kariyeri boyunca 250’den fazla film yapmaya devam etti.