Robot Diş Hekimleri Geliyor!

Çin, geçtiğimiz günlerde dişçilik yapmak için robot diş hekimleri projesini görücüye çıkardı. Muhtemelen dünyanın ilk tam otomatik dental implant ameliyatı, Çin’de gerçekleşti; insan doktorlar müdahale etmeden izlerken bir robot, ameliyatı uyguladı. İmplantların oluşturulmasında 3D yazıcılar kullanıldı ve hastaya lokal anestezi uygulandı.

Robot Diş Hekimi Neden İcat Edildi?

Diş hekimliğindeki robotlar, Wuhan Üniversitesi Stomatoloji Hastanesi ve Beihang Üniversitesi robotik enstitüsü tarafından, diş hekimleri eksikliği yaşayan ülkelere yardımcı olmak ve aynı zamanda diş prosedürlerinde daha iyi doğruluk ve başarı sağlamak için tanıtıldı.

Güney Çin Morning Post, ilk önce önceden programlanmış robotların uygun bir hata payı ile implant ameliyatı yapmak için kullanıldığını anlattı. Robot dişçiler, “ağız boşluğunda olduğu gibi dar bir alanda daha hassas ve çevikliğe” sahip oldukları için aslında implant ameliyatı için çok uygun görünüyor.

Öyle görünüyor ki, diş hekimliği endüstrisi, ortodontik işlemler ve kök kanal ameliyatları gibi öğrenci eğitiminde olduğu gibi çeşitli kapasitelerde robotları kullanmaya çok sıcak bakıyor. Bu yılın başlarında, ABD Gıda ve İlaç İdaresi, diş hekimlerinin diş implantasyonu prosedürüne yardımcı olmak için tasarlanmış bir robot sistemini onayladı. Sistem “Yomi” olarak biliniyor.